söndag 1 november 2015

SPECTREHar just varit och sett SPECTRE. Det kan vara den bästa Bondfilmen, det är i alla fall en av de allra bästa. Visst, den är rätt enkel och straightforward i handlingen. Dessutom lånar den väldigt mycket från de tidigare filmerna, men det är det som är styrkan. Så utan de tidigare filmerna hade den kanske inte känts lika bra, och det går inte att upprepa den här strategin en gång till utan att det skulle kännas gjort.

Två och en halv timmar i biosalongen gjorde mej helt stum. Jag försöker fortfarande komma på fler referenser till gamla filmer. Exempel jag kan komma på on the top of my head:

  • Behandlingshemmet i alperna, skidbackarna, liftarna och att åka rakt igenom nån lada nedanför en skidbacke känns igen från In Her Majestys Secret Service.
  • Tortyrscenen för tankarna till The World is Not Enough (eller var det Tomorrow Never Dies? minns inte exakt).
  • SPECTRE och Ernst Stavro Blofeld är naturligtvis klassiska grejer. Här får man veta att Bond var fosterbarn hos Blofelds pappa, och att de uppfostrades som bröder. Blofeld bytte dock till det namnet när han "dog" i lavinolyckan med sin far och lyckades försvinna.
  • Tågscenerna är ju klassiska från t ex From Russia with Love.

Nåt negativt? Tja, i början stör man sej på att C, nåt slags överhuvud till M är nån slags youngster som Bond är uppkäftig mot - varför väljer man inte nån respektabel person som högre chef - men det framgår senare av handlingen varför det här är motiverat. Samma youngster-känsla ger Q, vilket är lite tråkigt om man gillar Desmond Llewelyn. Man kan hoppas att de framöver behåller samma skådespelare för M och Q, så att de kan utveckla karaktärerna lite.

Anyway, jag ska inte skriva världens längsta uppsats, ville bara skriva av mej lite nu eftersom jag är imponerad av filmen. De flesta med Daniel Craig har varit bra, det är bara den andra (Quantum of Solace var det va?) som jag inte gillade, den var kort och väldigt messy.

Well well, gå och se filmen snarast, den gör sej jättebra på bio. Ha det fint, vi hörs! 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar