lördag 4 januari 2014

När hårddiskar gråter

Jag har kvar datorn som vi spelade in Introspection med i vår replokal, typ för att spela upp musik (mp3:or i en winampklon!) när man städar och för att anteckna saker och sådär. Den är rätt gammal och orkar inte med så många spår och effekter så det är ingen idé att använda till seriös inspelning när man har bättre, däremot bra att den står där tänkte jag eftersom man kanske vill slänga ihop nån demo nån gång. Den kör Gentoo Linux och vi använde Ardour för att spela in, det var innan jag blev någorlunda vän med Cubase.

Sist jag tänkte starta den så tog det jättelång tid och sen berättade den att en hårddisk hade fått bad blocks. Så nu har jag tagit hem den för att kolla läget. Allt som har med gamla albumet ligger på den andra hårddisken så jag tänkte spara det. Nu monterade jag nyss den partitionen som är trasig och disken gråter verkligen, den gnäller och piper till ibland och börjar morra ordentligt vid montering. Ska bara ta en snabb titt och kolla om det är nån viktig fil som kanske går att spara....

...nähä, alltså, jag blev lite skraj av morrandet så jag avmonterade partitionen. Då hängde sej hela datorn. Oki. Låter den vara. Kopplar nog ur den disken nu. Hejdå disken... :(

Kör Lubuntu från en LiveCD för att komma åt filerna. Ska nog partitionera om lite på disken som fortfarande funkar och installera det där och se om man kan få ihop nåt fungerande Ardour igen, och kanske testa lite programmering. Det var flera år sen jag använde linux förutom på min server, orkar verkligen inte lägga ner de timmar som krävs för att installera Gentoo, hoppas Lubuntu går att stå ut med i alla fall.

Förresten kommer det lite roliga grejer framöver, ska nu äntligen starta en enskild firma vilket kommer ge mej möjlighet till lite saker jag har velat göra.
Tjing!

2 kommentarer :

  1. Hej, kul att fler använder linux för musik. Jag har använt linux i flera år för inspelnngar i synerhet Ardour och distributionen Ubuntu Studio. Intressant blogg för övrigt, ska följas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, nice. Jag såg att Ardour hade mognat en del sedan sist och en del grejer har rätt bra lösningar där, som punch in-punch out, automatition, med mera. Det är nog mest bristen på bra plugins som gör att jag använder Cubase mer nuförtiden. Visst, det går att köra VST via Wine och sådär men det funkar inte alltid friktionsfritt... många plugins i de populära paketen går ju att få att låta bra, men de är liksom dåligt utprövade vad gäller min- och max-värden på alla reglage och så, så det tar väldigt lång tid att lära sig hitta alla "sweet spots".

      Radera