torsdag 1 maj 2014

Bilder från motorrenovering, KS50

Har nu bytt ramlager och packboxar i min Zündappmotor. KS50 från -82. Det var lite mer jobb än jag hade föreställt mej och krävde en del verktyg jag inte hade, men det var ett lärorikt projekt. Här på första bilden har jag just tagit in motorn, skruvat av toppen och köpt en skruvmejsel som passar bra för de genomgående bultarna i motorn.


Jag var ändå tvungen att huggamejsla loss i princip varenda bult. Här en bild på en av de två små som håller den här lilla kåpan innanför kedjan.


Gängorna på kopplingsplattans muttrar var helt slut. Kopplingsfjädrarna, kopparna och muttrarna flög över hela rummet bara av att jag kastade en blick på kopplingen i princip. Lamellerna såg förvånansvärt nog helt ok ut (förvånansvärt med tanke på år av 70cc, Bing 17 osv).


Att lossa primärdrevsmuttern var inte det enklaste. Det här var metoden som till slut gav resultat, jag låste en ringnyckel längst in genom att hålla en rörtång längre ut, sedan knackade jag på ringnyckeln med hammare, en bra stund.


Till slut lossnade den, efter att jag gjort ordentliga bitmärken på axeln.


Därefter försökte jag komma åt med en avdragare. Jag var tvungen att bygga om min trearmade avdragare till en tvåarmad för att komma åt, samt slipa klorna så de inte skulle vara för tjocka. Jag tror de snedskurna dreven gör så att drevet trycks inåt när motorn snurrar framåt, och drevet hade tryckt mot styrkulorna (som ligger i säten längst in, mellan axeln och drevet) så mycket så att godset i drevet hade expanderat INÅT i axeln, dvs det blev djupa längsgående repor i axeln när jag drog av drevet. Därav behovet av avdragare...


Bytte packboxar. Här är en möjlig bov till att växellådan inte behöll olja...


Köpte även en sån här avdragare för att få av lagren från vevpartiet, i det här läget hade jag ännu inte bestämt mig för att köpa nytt vevparti. De begangnade lagren kom dock till användning som mellanlägg senare.


Tryckte i nya packboxar. Den som hade suttit framme vid generatorn var limmad, och blocket var rätt repigt i sätet, så jag tryckte i lite silikon medan jag knackade ner den nya.


Som sagt, det blev ett nytt vevparti. Märker nu att jag inte har nån bild på när jag byter lager, men man har väl inte alltid tid att ta fram kameran när man växlar hejvilt mellan värmepistol, kylspray och övriga verktyg.


Här är vevpartiet inpassat i lagret i höger blockhalva och alla växellådans axlar är på plats. Tog ur dragkilen och kulorna ur växelaxeln och kollade så att allt såg OK ut. Det var ju lite pysslande att få ihop det igen :)


Monterade ihop kopplingen. Det blev en ny kopplingsplatta med fina gängor. Även nya låsbrickor och muttrar på båda axlarna här.


Använde en vanlig tving för att montera kopplingen. Det gick bra men det var småsvårt att få tvingen välriktad så att ingen mutter fick ta för mycket kraft ensam innan övriga var på plats. Det blev lite loctite vid gängorna.


Kopplingen monterad, tryckstift, växelklocka och växelförare på plats.


Därefter montering på ramen, injustering av växelklocka osv. Hade en del problem här med hur jag upplevde motståndet i motorn (från kompression osv) när jag rullade och la i en växel. Lossade lite på justerskruven till kopplingen och sen blev allt bra.


Sådär, bara resten kvar nudå: det utseendemässiga...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar