tisdag 8 september 2009

Liveklipp med Yvonne

Robert sa just på facebook att han upplevede sin förkylning lite som en mardröm, det fick mej osökt att tänka på "Bad Bad Dream" av Yvonne så jag sökte på Youtube för att hitta liveklippet från Hultsfred 01. Till min förvåning och enorma glädje har nån filmat och lagt upp till synes en hel konsert från i somras! Tack! Det är välidgt kul att Yvonne verkar förstå numera att deras tidiga material är riktigt bra, jag tolkar det så i och med att många låtar från konserten är från de första två plattorna. Enligt intervjuer på deras gamla hemsida från runt 97-99 verkade de inte alls uppskatta låtarna då från deras första skiva (som är från 95). Själv tycker jag att första skivan är bäst vad gäller produktionen och ljudbilden, och att andra skivan har bäst låtar, med ett väldigt enhetligt romantiskt tema.

Så jag tänkte välja ut några av låtarna här, som ni måste se. Jag blir ENORMT sugen på att spela live när jag ser de här klippen... Här är första låten på första skivan. For Your Pleasure. Temat "I know i must stay - I'm to fill your loneliness with lies" använder Henric även i texten till Modern Love ("I'm here to keep your loneliness away")
Modern Love. Solklar hitlåt! Vi har faktiskt spelat en cover på den här en gång på en unpluggedspelning, vilket även togs upp av ett gäng filmkameror. Jag har ingen aning om var inspelningarna tog vägen, men de dyker väl upp nån gång nånstans.
Only Dancing är från andra skivan och kan vara den bästa låten Yvonne har gjort. Hela låten bara bygger mer och mer och blir maffigare och maffigare. Handlar i mina öron om spänningen och alla tankar som far runt i huvudet när man träffar en tjej. Det handlar många Yvonnelåtar om i mina öron, men alla berättar om det från olika vinklar.
Drifter är också jävligt bra, en viss version av den är med i Fucking Åmål som ni kanske kommer ihåg. Liveupptagningen här gör den inte riktigt rättvisa för tyngden i låten hörs bara under verserna, men den är grym live med extraversen på slutet. Knarkig text. Den är från tiden innan första albumet.
Frozen var med på en EP innan första albumet. Den är inte speciellt lättlyssnad, så egentligen förväntar jag mej knappt att nån ska förstå charmen i den. Det är kanske bara det att den är ett så bra exempel på en tidig Yvonnelåt. Takten, gothiga enkla melodier, korta fraser som sjungs till två ackord, synthljuden... och så vidare.
Det är lite synd att Odd inte finns med på den där spelningen, så jag lägger in den från spelningen på Sticky i Göteborg istället. Inte riktigt lika bra ljud och bild, men ändå. Den är väldigt mörk och drivig. Väldigt mörk. När Yvonne spelade på Pipeline 1995 fick David (som spelade gitarr) ett epilepsianfall av strobljuset under slutet av den här låten.
Sådär, nu fattar ni förhoppningsvis vad bra musik är, det kanske till och med går att hitta några paralleller till musiken jag skriver. Eller så fattar ni fortfarande ingenting! Haha. Kärlek!

1 kommentar :

  1. Haha, vad chockad jag blev nu. Googlade på henric för att kika om något nytt fanns uppe och hamnade här. Blev lite förvånad eftersom jag lyssnat på ert band på myspace nämligen. Världen är allt bra liten. Anyways, stod längst fram på spelningen i rothoffsparken och det var verkligen klockrent. Bättre liveartist är svår att hitta. Förstår inte att varken Yvonne eller Strip Music fått det erkännande de förtjänar. Musiksverige är verkligen sorgligt ibland.

    SvaraRadera