fredag 4 september 2009

Spotify och pengar till artister

För nån dag sen när jag googlade efter Spotifys ersättningsnivåer kom jag in på Ugglas blogginlägg där han berättar varför han har dragit tillbaka sin musik därifrån."Det visade sig att jag under det första halvåret tjänat lika mycket på sex månader som en halvdan gatumusikant drar in på en dag", skriver han. Visst kan vi anta att största delen av Ugglas publik är för gammal och/eller oteknisk för att använda Spotify överhuvudtaget, speciellt med tanke på att Spotifys gratistjänst inte är släppt till allmänheten i Sverige än (man måste fortfarande ha en invite). Men många fler artister har reagerat på samma sätt - faktum kvarstår att ersättningsnivåerna inte ger riktigt den här känslan av att lösningen på piratkopieringsproblematiken är funnen, som många hade hoppats på.


Men. Det ska bli riktigt intressant att se hur det här utvecklar sej framöver. Det mesta tyder på att Uggla hade kunnat få mer pengar i sin nästa avräkning ifall han inte hade valt att dra tillbaka sin musik: Spotifys användarantal ökar hela tiden och förr eller senare (det verkar bli senare...) kommer ju gratistjänsten att öppnas för allmänheten. Det kommer att göra det intressantare för företag att betala för reklam. På Spotifys blogg står det idag att man från och med nu kan köpa "Spotify Premium" från alla 7-Eleven och Pressbyrån i hela Sverige. Jag hoppas att det kommer att öka antalet premiumanvändare. Från de avräkningsrapporter vår skivlabel har fått, kan man konstatera att ersättningen för en spelad låt av en premiumanvändare ligger på ca 200 gånger mer än för en spelad låt av en gratisanvändare! Jag vet inte om det är på grund av att Spotify hittills har haft problem med att sälja tillräckligt mycket reklam, eller ifall de också till viss del vill att det ska vara så.


Priset på musik måste ju framöver hamna nånstans mellan det tidigare priset på skivor (150:- / album ungefär) vilket folk absolut inte är beredda att betala (längre), och priset för att piratkopiera musiken (0:-) vilket är ohållbart för de flesta artister och bolag. Självklart svider det lite för en sån som Uggla som började spela musik på 70-talet när folk verkligen köpte skivor (och köpte i större utsträckning den musik som spelades på radion, eftersom de inte hade alls samma möjligheter som finns idag att utveckla sin egen musiksmak) att vänja sig vid ett sjunkande pris.

Jag tycker det är ett stort framsteg i alla fall att man äntligen kan slippa betala för att äga enskilda exemplar av skivor/låtar, och istället betala en summa för att kunna lyssna på massor med musik. Det möjliggör ju att man kan ha en mycket mycket bredare musiksmak än om man bara kan lyssna på de få skivor man har råd med - även om priset skulle vara lägre är det jobbigt att köpa enskilda skivor också tycker jag, I och med att man är uppväxt med piratkopiering är man van att kunna lyssna på vilka låtar man vill när man vill, så det här med att man blir sugen på att höra en speciell låt, men inte kan lyssna på den förrän man har gått igenom nån slags betalningsprocess hör förhoppningsvis till det förflutna.

Det var längesen jag skrev ett så långt inlägg! Men jag tycker det är rätt intressant och som sagt ska det bli spännande att se hur det här utvecklar sej framöver.

Se aftonbladets artikel om Ugglas inlägg.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar